De zaak Menten Aflevering 1 en 2


Size : 751.78 MiB (788299188 Bytes)

Aflevering 1 en aflevering 2

Deze serie over SS'er oorlogsmisdadiger Menten is zo realistisch dat zijn weduwe tijdens de uitzending is overleden op 90 jarige leeftijd.

Codec: H264
Resolutie: 960 x 546
Verhouding: 16:9 Breedbeeld
Formaat: Planar 4:2:0 YUV
Frames: 25 per seconde

Journalist Hans Knoop is hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent. Hij raakt langzaamaan persoonlijk betrokken bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen.

In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz.

Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in '43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen. De zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen